Τραβέρσο - Κοινωνικό Εργαστήρι
Γιατί «Τραβέρσο»;
Τραβέρσο σημαίνει αναγκαστική πορεία κόντρα στη διεύθυνση του ανέμου για να αποφύγει το καράβι τα χτυπήματα των κυμάτων στα πλευρά του. Κάπως έτσι αισθανθήκαμε κι εμείς ότι πρέπει να δράσουμε σε μια εποχή που η πολιτικο-οικονομική φουρτούνα χτυπά ολοένα και πιο ανεξέλεγκτα πάνω στο κοινωνικό σώμα. Ωστόσο, η πρωτοβουλία μας δε λειτουργεί απλώς ως αντίδραση στην κατάρρευση του κόσμου-όπως-τον-ξέραμε. Πολύ πριν ξεσπάσει η θύελλα βλέπαμε πως σπέρνονταν άνεμοι και οραματιζόμασταν έναν διαφορετικό κόσμο. Ειδικά όμως σήμερα που το αίσθημα της ανημποριάς καταβάλλει σε τέτοιο βαθμό τόσους ανθρώπους οδηγώντας τους στην απραξία και στην απόγνωση, κρίνουμε ότι η δυναμική κινητοποίηση με θετικό πρόσημο είναι σημαντικότερη παρά ποτέ.
Ποιοι είμαστε
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων από μεγάλο φάσμα ηλικιών, κάνουμε διάφορα επαγγέλματα (πράγμα που φυσικά δε σημαίνει πλέον ότι έχουμε και δουλειά), άλλοι είμαστε Κεφαλονίτες κι άλλοι όχι, μερικοί ζούμε στο Αργοστόλι κι άλλοι στα χωριά, αρκετοί έχουμε παιδιά, άλλοι σκυλιά κι άλλοι και τα δύο ή τίποτα. Αυτό που μας συνδέει είναι η πίστη μας ότι τα μόνα πραγματικά μας χρέη τα οφείλουμε στα όνειρά μας – κι αυτά τα όνειρα σκοπεύουμε να εκ-πληρώσουμε!
Τι πιστεύουμε
Δεν ανήκουμε σε κάποιο ενιαίο ιδεολογικό ρεύμα και δεν επιθυμούμε να αντιπροσωπεύσουμε κανένα πολιτικό χώρο. Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο ο προσανατολισμός του εγχειρήματός μας να συνδιαμορφωθεί από τα κοινά μας σημεία. Θέλουμε δηλαδή να χτίσουμε μια «χειροποίητη» πλατφόρμα που να αντιπροσωπεύει τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα. Συμμεριζόμαστε άλλωστε την παλιά σοφή κουβέντα ότι το δρόμο τον ανοίγεις περπατώντας. Σ’ αυτό το δρόμο, η αλληλεγγύη είναι το όχημά μας. Δεν πιστεύουμε στη φιλανθρωπία, επειδή ως άκριτη ενίσχυση των αδυνάτων το μόνο που καταφέρνει είναι να κουκουλώνει και να μετακυλύει το πρόβλημα. Θεμελιώδεις αρχές που ενστερνιζόμαστε και τις οποίες θα θέλαμε να διερευνούμε και να δοκιμάζουμε διαρκώς είναι η συλλογικότητα, η αυτοοργάνωση και η αυτοδιαχείριση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε εκδοχή κοινωνικού αποκλεισμού, διχασμού και διχόνοιας.
Τι κάνουμε
Σκεφτήκαμε ότι η διεύρυνση του πεδίου της κοινωνικής δράσης στην Κεφαλονιά είναι στο μέτρο των δυνάμεών μας. Ενός πεδίου που αφορά σε κοινωνικές, πολιτικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ενός χώρου από όλους για όλους. Η δυνατότητα ενεργητικής συμμετοχής όλων, χωρίς παγιωμένες ιεραρχίες είναι ζητούμενο που θα επιχειρήσουμε να κάνουμε πράξη. Δεν έχουμε θεσμική μορφή, είμαστε μια άτυπη ομάδα που θα πάρει κάποιον υποτυπώδη θεσμικό χαρακτήρα μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Δίνοντας έμφαση στην πρωτοβουλία, επιδιώκουμε να παρέχουμε χώρο και βήμα έκφρασης σε ανθρώπους και συλλογικότητες με φρέσκες ιδέες και ενδιαφέρον για πειραματισμό. Θέλουμε ακόμα να παρέχουμε ευκαιρίες για μάθηση και για ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από διαδικασίες αυτομόρφωσης, αλληλομόρφωσης, θεωρητικής και εμπειρικής προσέγγισης της γνώσης. Θα προσπαθήσουμε, μεταξύ άλλων, να παρέχουμε στήριξη σε ανθρώπους που πραγματικά την χρειάζονται αλλά αδυνατούν να την λάβουν, καθώς και να αναπτύξουμε δράσεις που δεν γίνονται ως σήμερα στο νησί. Ακόμα, ενδιαφερόμαστε για την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα, ταυτόχρονα όμως μας ενδιαφέρει και η κατανόηση και η αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας. Δρούμε λοιπόν τοπικά, αλλά σκεφτόμαστε παγκόσμια.
Σε ποιους απευθυνόμαστε
Η δημιουργία του Τραβέρσο είναι η ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ανταλλάξουμε ιδέες, να κοινωνήσουμε γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και να μοιραστούμε συναισθήματα, καθώς η επικοινωνία και η συσπείρωση είναι ο καλύτερος τρόπος όχι μόνο για να αντιμετωπίζουμε προβλήματα αλλά για να απολαμβάνουμε την ίδια τη ζωή! Έτσι, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με φυσικά πρόσωπα ή φορείς, στο βαθμό που συμφωνούν οι αρχές και οι στόχοι μας. Καλούμε όλους όσους νιώθουν ότι συμπλέουν με τις παραπάνω σκέψεις να επικοινωνήσουν μαζί μας, ώστε να δούμε πώς θα χαράξουμε μαζί ένα τραβέρσο ανάποδο, στο οποίο οφείλουμε να τραβήξουμε μπροστά όπως το λέει η καρδιά μας.
“Ταξιδιώτη, δεν υπάρχει δρόμος, το δρόμο τον ανοίγεις περπατώντας” Antonio Machado