Πρόσκληση σε συζήτηση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο 15/12/2018

Το WWF Ελλάς και το Κοινωνικό Εργαστήριο Τραβέρσο συνδιοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης για τις εξορύξεις υδρογονανθρακών στην περιοχή του Ιονίου και τις επιπτώσεις σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι Δημήτρης Ιμπραήμ (WWF Ελλάς, υπεύθυνος εκστρατείας ενάντια στους υδρογονάνθρακες), Άννα-Μαρία Ρέννερ (Greenpeace, υπεύθυνη τοπικών κοινοτήτων) και ο Νομικός Σταύρος Αντύπας.

Με αφορμή το κενό ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών και το έλλειμμα διαφάνειας γύρω από ένα τόσο επικίνδυνο εγχείρημα για το φυσικό περιβάλλον, τις τοπικές κοινότητες και την οικονομία της Ελλάδας, η εκδήλωση έχει ως στόχο να ενημερώσει τους κατοίκους, αλλά και όλους τους τοπικούς φορείς της Κεφαλονιάς για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις των εξορύξεων, να διαψεύσει τους “μύθους” περί οικονομικής ανάπτυξης που κυβέρνηση και πετρελαϊκές σκοπίμως συντηρούν και εν τέλει, να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα ορίσει το μέλλον της χώρα μας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα, της κοινωνίας του Ιονίου.

Πώς γίνονται οι θαλάσσιες εξορύξεις και γιατί οι σεισμικές έρευνες αποτελούν μια ιδιαίτερα επιβλαβής διαδικασία με μη αναστρέψιμες συνέπειες στο τοπικό οικοσύστημα;
Τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός πετρελαϊκού ατυχήματος και πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;
Ποια τα πραγματικά οικονομικά, αναπτυξιακά οφέλη και ενεργειακά από τις εξορύξεις για τη χώρα μας και την τοπική κοινωνία του Ιονίου;
Απειλείται η ελληνική φύση και η θάλασσα του Ιονίου από τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις;
Πόσο αυστηρή είναι τελικά η περιβαλλοντική νομοθεσία;

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην εκδήλωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρίσκο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα νησιά και οι κάτοικοι του Ιονίου.

Η Ελληνική Τάφρος που διαπερνά το Ιόνιο αποτελεί σπίτι για δεκάδες παγκοσμίως σπάνια είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (π.χ. πτεροφάλαινες, φυσητήρες, ζιφιοί, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, μεσογειακές φώκιες). Οποιαδήποτε ερευνητική ή εξορυκτική δραστηριότητα στην ανοιχτή θάλασσα και σε βάθη χιλιάδων μέτρων απειλεί όχι μόνο αυτά τα μοναδικά είδη που ζουν στην περιοχή, αλλά και τις παράκτιες κοινότητες, την εθνική οικονομία, την τουριστική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση την κοινωνία μας. Είναι άλλωστε εντυπωσιακό ότι ο τουρισμός συμμετέχει σε ποσοστό 73% στο ΑΕΠ των νησιών του Ιονίου, συμβάλλοντας σχεδόν 2,3 δις ευρώ μόνο για το 2017 (ΙΝΣΕΤΕ).

Ωστόσο, δεν είναι αργά να πούμε ΟΧΙ στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Σας περιμένουμε να συζητήσουμε από κοντά το μέλλον του Ιονίου και της Κεφαλονιάς!

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, 18.00

Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Ηλία Ζερβού 12, Αργοστόλι

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία του WWF Ελλάς ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, μπείτε στο https://support.wwf.gr/action/say-no-to-oil

Πρόσθετες πληροφορίες