Αναλύοντας την Κινηματογραφική Γλώσσα - 2ος Κύκλος 2016-17

 

Σε συνέχεια του πρώτου κύκλου συναντήσεων με θέμα «Αναλύοντας την κινηματογραφική γλώσσα» που ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2016, το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο σας προσκαλεί στον δεύτερο ετήσιο κύκλο. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη στο Σπίτι του Δασκάλου (Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου) 7:00-10:00μμ.

Ο συντονιστής Μαρίνος Σκλαβουνάκης έχει παρακολουθήσει στο ΕΚΠΑ μαθήματα σκηνοθεσίας κινηματογράφου, ιστορίας κινηματογράφου και σεναρίου. Έχει κάνει την πρακτική του δίπλα στον Γιάννη Οικονομίδη (Σπιρτόκουτο, Το μικρό ψάρι, κ.ά.), ενώ θα συνεργαστεί μαζί του και σε επόμενες ταινίες του.

Οι φετινές συναντήσεις διαρθρώνονται σε αυτοτελείς θεματικές ενότητες των 2-5 συναντήσεων η καθεμιά. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 στις 7:00μμ και θα ανοίξει την ενότητα συναντήσεων με θέμα την Ιστορία της Κωμωδίας, όπου θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του κωμικού στοιχείου από την αρχή του κινηματογράφου μέχρι τις μέρες μας, από τον Τσάρλι Τσάπλιν μέχρι τον Πίτερ Σέλερς και από τους αδελφούς Μάρξ μέχρι τον Γούντυ Άλλεν.

Ενδεικτικά, οι επόμενες ενότητες θα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ιστορία του Ιρανικού Νεορεαλισμού. Ο σύγχρονος Ιρανικός κινηματογράφος.
  • Ιστορία του Κινηματογραφικού Ντοκιμαντέρ. Η εξλελιξη του ντοκιμαντέρ από τα πρώτα πειραματικά στάδια μέχρι και σήμερα.
  • Ελληνικός Κινηματογράφος. Ο Ελληνικός Νεορεαλισμός αλλα και ο παλιός και άγνωστος ελληνικός κινηματογράφος από το 1930 μέχρι τη δεκαετία του 70.
  • Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος. Η ιστορία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Μια εξερεύνηση γνωστών και άγνωστων δημιουργών.
  • Η Βία στον Κινηματογράφο. Σειρά συναντήσεων που εξερευνά την θεματική της βίας. Από την λεκτική βία μέχρι το σχολικό εκφοβισμό και από τον πόλεμο μέχρι το φασισμό.
  • Ιστορία του Κινηματογραφικού Animation. Το Ιαπωνικό animation. Αφιέρωμα στο Στούντιο Chibli και στον Hayo Myazaki και άλλους σπουδαίους Ιάπωνες δημιουργούς.

Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, για να έχετε σειρά προτεραιότητας καλό θα ήταν να μας ενημερώσετε για το ενδιαφέρον σας πριν την έναρξη των συναντήσεων στο τηλέφωνο 6930899696 (Δημήτρης) ή στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Οι συμμετοχές μπορεί να αφορούν είτε όλους είτε συγκεκριμένους θεματικούς κύκλους.

Η παρακολούθηση των συναντήσεων είναι δωρεάν ενώ υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά για τα αναλώσιμα.

Για επικαιροποιημένη ενημέρωση παρακαλούμε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας, την σελίδα μας στο facebook, καθώς και τα δελτία τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Σας περιμένουμε για να διερευνήσουμε μαζί την μαγεία του κινηματογράφου, ενώ στο επόμενο καρέ μπαίνει ο χειμώνας!

Ανακοινώσεις

Αφιέρωμα στον Ιρανικό Κινηματογράφο

Η δεύτερη θεματική ενότητα του κύκλου συναντήσεων «Αναλύοντας την κινηματογραφική γλώσσα» είναι ένα αφιέρωμα στον Ιρανικό κινηματογράφο στη μνήμη του σπουδαίου σκηνοθέτη Abbas Kiarostami που πέθανε αυτή τη χρονιά. Ο Ιρανικός κινηματογράφος είναι κοινωνικός, πολιτικός, βαθιά ουμανιστικός και έχει τη δύναμη να επαναπροσδιορίσει βασικές έννοιες ενώ καταφέρνει να παράγει αριστουργήματα μέσα από απαγορεύσεις και λογοκρισία. Οι δημιουργοί του δε διστάζουν να γίνουν αιχμηροί όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις, αλλά και συγκινητικοί όταν το επιτρέπει το θέμα τους.

Με το αφιέρωμα θα έρθουν στο προσκήνιο η θέση της γυναίκας στο Ιράν, τα παιδιά που αντιμετωπίζονται ως μειονότητα, οι κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές, αλλά και οι παραδόσεις της αρχαίας αυτής χώρας.

Έχουν προγραμματιστεί συνολικά 5 συναντήσεις με θέμα τον Ιρανικό κινηματογράφο. Στην πρώτη συνάντηση θα δούμε τη σχέση του Ιταλικού Νεορεαλισμού και του μινιμαλισμού με τον Ιρανικό κινηματογράφο. Στην δεύτερη θα γνωρίσουμε τον Ιρανικό κινηματογράφο από την αρχή του μέχρι την επανάσταση του 1979. Στις επόμενες τρεις συναντήσεις θα αναφερθούμε στον Ιρανικό κινηματογράφο από την επανάσταση μέχρι τις μέρες μας. Σ’ αυτές θα  ασχοληθούμε με σκηνοθέτες όπως ο Abbas Kiarostami, ο Asghar Farhadi, o  Jafar Panahi και πολλοί άλλοι.

Οι συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για τις Τετάρτες 23/11, 30/11, 7/12, 14/12, και 21/12, συντονιστής είναι ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης, και θα γίνουν όπως πάντα στο Σπίτι του Δασκάλου στις 7:00μμ

 

Αφιέρωμα στην δεκαετία του '80

Είναι πολύ πιθανόν σήμερα να ζούμε το τέλος της αυταπάτης των προηγούμενων δεκαετιών, γι’ αυτό σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε κινηματογραφικά τα χρόνια αυτά με μία διάθεση νοσταλγίας αλλά και αναθεώρησης. Η δεκαετία του ‘60 και του ‘70 έφτασε στο τέλος της και η καλλιτεχνική δημιουργία των περασμένων χρόνων τιθασεύτηκε από τον πάντα αμείλικτο νόμο της αγοράς. Τα παιδιά των λουλουδιών μετατράπηκαν σταδιακά σε παιδιά των νοικοκυριών. Η παρεξηγημένη δεκαετία του ‘80 έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η δεκαετία της αθωότητας και γι’ αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επιστροφή σε αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει. Η δεκαετία αυτή έφερε τα blockbuster, τα sequel και το marketing στο προσκήνιο αλλά μαζί έφερε και μικρότερες αφηγήσεις από ανεξάρτητες από τα μεγάλα στούντιο πηγές. Όπως και να ‘χει, το σινεμά αυτής της δεκαετίας άλλαξε με εντυπωσιακό τρόπο σχεδόν σε όλο τον πλανήτη σφραγίζοντας τις εξελίξεις μέχρι τις μέρες μας.

Η πρώτη ενότητα λοιπόν για το 2017 του κύκλου συναντήσεων «Αναλύοντας την Κινηματογραφική Γλώσσα» θα είναι ένα μικρό αφιέρωμα στον κινηματογράφο της δεκαετίας του ’80.

Οι συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 11 και την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου. Συντονιστής είναι ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης και βρισκόμαστε όπως πάντα στο Σπίτι του Δασκάλου (αρχή της Λεωφόρου Ριζοσπαστών, Αργοστόλι) στις 7:00μμ.

Είμαστε έτοιμοι για την αρχή μιας ακόμα σινεφίλ χρονιάς!

 

Ιστορία του Κινηματογραφικού Ντοκιμαντέρ

Η τέταρτη θεματική ενότητα του κύκλου συναντήσεων «Αναλύοντας την κινηματογραφική γλώσσα» είναι ένα αφιέρωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ.

Ο θεατής που δεν είναι εξοικειωμένος με την θεωρία του κινηματογράφου πέφτει συχνά στην παγίδα να θεωρεί ότι τα κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ είναι ίδια με τα τηλεοπτικά και ότι διαφέρουν από αυτά μόνο σε διάρκεια. Ωστόσο, το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ μπορεί να είναι πολύ πιο σύνθετο τόσο αφηγηματικά όσο και κινηματογραφικά.  Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ είναι ο κινηματογράφος του μέλλοντος. Έτσι, στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ από την γέννηση του είδους μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τα όρια της μυθοπλασίας και του ρεαλισμού, ενώ θα αναρωτηθούμε για την προσέγγιση της «αλήθειας» και την προσπάθεια απεικόνισής της.

Οι συναντήσεις αυτής της ενότητας είναι προγραμματισμένες για τις 31 Ιανουαρίου, τις 7 Φεβρουαρίου και τις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη και όχι Τετάρτη όπως ήταν ως τώρα. Συντονιστής είναι ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης και βρισκόμαστε όπως πάντα στο Σπίτι του Δασκάλου (αρχή της Λεωφόρου Ριζοσπαστών, Αργοστόλι) στις 7:00μμ. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν.

Σας περιμένουμε!

 

50 Στιγμιότυπα του Γαλλικού Σινεμά

Η πέμπτη θεματική ενότητα του κύκλου συναντήσεων «Αναλύοντας την κινηματογραφική γλώσσα» είναι ένα αφιέρωμα στο γαλλικό σινεμά.

Η Γαλλία είναι η χώρα που γεννήθηκε ο κινηματογράφος. Ετσι σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε μια από τις κορυφαίες κινηματογραφίες του πλανήτη, με όσα αξίζει να γνωρίζετε για τις σπουδαίες ταινίες, τους μεγάλους σταρ και τις πιο αξέχαστες στιγμές του.

Οι συναντήσεις αυτής της ενότητας είναι προγραμματισμένες για τις 21 Φεβρουαρίου, τις 28 Φεβρουαρίου και τις 7 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη. Συντονιστής είναι ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης και βρισκόμαστε όπως πάντα στο Σπίτι του Δασκάλου (αρχή της Λεωφόρου Ριζοσπαστών, Αργοστόλι) στις 7:00μμ. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν.

 

 

Αφιέρωμα στον Βρετανικό Κινηματογράφο

Η έκτη θεματική ενότητα του κύκλου συναντήσεων «Αναλύοντας την κινηματογραφική γλώσσα» είναι ένα αφιέρωμα στον Βρετανικό κινηματογράφο με μια ιστορική αναδρομή στις 100 καλύτερες στιγμές του. Ο Βρετανικός κινηματογράφος είναι αναμφισβήτητα ο πιο δυναμικός της Ευρώπης αλλά ταυτόχρονα παράγει ταινίες με κοινωνικό προβληματισμό και οξύ ψυχολογικό υπόβαθρο.

Οι συναντήσεις αυτής της ενότητας είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαρτίου, τις 21 Μαρτίου και τις 28 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη. Συντονιστής είναι ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης και βρισκόμαστε όπως πάντα στο Σπίτι του Δασκάλου (αρχή της Λεωφόρου Ριζοσπαστών, Αργοστόλι) στις 7:00μμ. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν.

 

Αφιέρωμα στον Mike Leigh

Στη συνέχεια του αφιερώματος στον Βρετανικό κινηματογράφο που πραγματοποιήσαμε πριν το Πάσχα θα ολοκληρώσουμε με ένα αφιέρωμα στον Μάικ Λι. O Mike Leigh θεωρείται ένα από τους σημαντικότερους Βρετανούς δημιουργούς. Φημίζεται για τις ασυνήθιστες σκηνοθετικές πρακτικές του, την κοινωνική διάσταση των ταινιών του αλλά και το μεγάλο τους ψυχολογικό βάθος. Το αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου αυτού Βρετανού σκηνοθέτη θα ολοκληρωθεί σε μία συνάντηση, την Τρίτη 2 Μαίου 2017. 

Βία και Κινηματογράφος

Η έβδομη και τελευταία θεματική ενότητα του κύκλου συναντήσεων «Αναλύοντας την κινηματογραφική γλώσσα» είναι μια διερεύνηση της βίας στον κινηματογράφο. Στην ενότητα αυτή θα αναζητήσουμε την κινηματογραφική ματιά διάφορων σκηνοθετών πάνω στο φαινόμενο της βίας, θα ασχοληθούμε με την βία του πολέμου, την ενδοσχολική βία, την ρατσιστική βία και τη σεξουαλική βία μελετώντας τις από καθαρά κινηματογραφική σκοπιά, ενώ θα αναζητήσουμε τις καλύτερες ταινίες πάνω στο κάθε θέμα.

Οι συναντήσεις αυτής της ενότητας είναι προγραμματισμένες για τις 9 Μαΐου, τις 16 Μαΐου, τις  23 Μαΐου και τις 30 Μαΐου, όλες ημέρα Τρίτη.

Συντονιστής είναι ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης και βρισκόμαστε όπως πάντα στο Σπίτι του Δασκάλου (αρχή της Λεωφόρου Ριζοσπαστών, Αργοστόλι) στις 7:30μμ. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν.

Σας περιμένουμε για το κλείσιμο της κινηματογραφικής σεζόν!

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες