Κάλεσμα για βοήθεια στους πρόσφυγες 12-14/10/15

"Το Άγαλμα της Ελευθερίας", έργο του Σύριου καλλιτέχνη Tamman Azaam

Η μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με προέλευση τη Συρία και άλλες χώρες προς την Ευρώπη, δεν είναι ούτε τυχαίο φαινόμενο ούτε μία συνηθισμένη μεταναστευτική ροή. Είναι το επώδυνο αποτέλεσμα καταστροφικών πολέμων που έχουν βυθίσει την κοινωνία στην οποία ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι σε ένα κύκλο βίας και φρίκης, καταδικάζοντάς τους σε έναν βίο κυριολεκτικά αβίωτο. Για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις των εμπόλεμων χωρών αλλά και αρκετών από τις χώρες στις οποίες καταφεύγουν οι πληθυσμοί. Αρκετές από τις χώρες υποδοχής δηλαδή, είναι σε μεγάλο βαθμό συνυπεύθυνες για την τραγωδία της προσφυγιάς.

Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τι είναι πρόσφυγας, τι μετανάστης και τι “λαθρομετανάστης”, όροι πραγματικοί ή τεχνητοί, γύρω από τους οποίους δημιουργείται σκόπιμα σύγχυση. Οι πρόσφυγες δεν φεύγουν από τον τόπο τους για να αναζητήσουν αλλού μια καλύτερη ζωή, αλλά για να αποφύγουν τον θάνατο. Όπως πολύ σωστά λέγεται «κανείς δεν διακινδυνεύει την ζωή του παιδιού του βάζοντάς το σε μια βάρκα, εκτός αν ξέρει ότι η θάλασσα είναι πιο ασφαλής απ’ την στεριά». Όσοι δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν, μαστίζονται από τις συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις, και βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε αντιμαχόμενα μέτωπα. Πολλοί απ’ όσους φεύγουν σκοτώνονται καθ’ οδόν από τις κακουχίες και κυρίως από την επικινδυνότητα του ταξιδιού, που κι αυτό ακόμα είναι αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης.

Από την Ελλάδα που είναι το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέρχεται αναγκαστικά η πλειοψηφία των προσφύγων. Εικόνες εξαθλίωσης και φρίκης, εικόνες πνιγμένων παιδιών μας κυκλώνουν. Δεν χρειάζεται κανείς να γνωρίζει λεπτομερώς τα πολιτικο-οικονομικά παιχνίδια που παίζονται πάνω στις ζωές αυτών των ανθρώπων, για να καταλάβει ότι αυτό που υφίστανται είναι πέρα για πέρα άδικο.

Βοηθάμε όσο μπορούμε τους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και μέσω των Βαλκανίων να βρεθούν σε κατάσταση ασφάλειας για εκείνους και τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο αυτό και συνυπολογίζοντας ότι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν πολλά παιδιά, καλούμε όποιον έχει την διάθεση και τη δυνατότητα να συνεισφέρει.

Συγκεντρώνουμε:

Τρόφιμα, είδη προσωπικής υγειινής, κ.ά.

Παιδικά γάλατα (σκόνη), Παιδικές τροφές (βαζάκια), Κονσέρβες, Λάδι, Μακαρόνια, Ρύζι, Τοματοχυμούς, Αλάτι, Τσάι, Ζάχαρη, Φρυγανιές, Κρουασάν, Μπισκότα, Παστέλια, Μπάρες δημητριακών, Ξηρούς καρπούς, Μαρμελάδες και μέλι σε ατομικές συσκευασίες, Χυμούς (ατομικές συσκευασίες), Πλαστικά πιάτα και ποτήρια, Χαρτί υγείας και κουζίνας, Ξυραφάκια, Πάνες, Σερβιέτες, Πάνες, Μωρομάντηλα, Σαπούνια, Σαμπουάν, Αφρόλουτρα, Οδοντόκρεμες, Οδοντόβουρτσες, Μπιμπερό, Πιπίλες, Σακούλες σκουπιδιών, Πλαστικά πιάτα, ποτήρια, και πιρούνια, Σκεύη φαγητού αλουμινίου με καπάκι, Καθαριστικά χώρου, Χαρτί Α4, Ξυλομπογιές

Ιατρικό υλικό

Παυσίπονα: Depon, Panadol, Brufen, Voltaren, Norgesic, Nurofen , Depon (σιρόπι για παιδιά), Ponstan (σιρόπι για παιδιά)

Αντισταμινικά: Xozal, Aerius, Atarax, Ζιρτεκ και τα αντίστοιχα σιρόπια για παιδιά

Κορτιζόνες: Solu-cortef, Solu-medrol (ενέσιμα), Medrol

Αντιβιώσεις: Augmentin, Zinadol, Klaricid (και τα αντίστοιχα σιρόπια για παιδιά)

Κρέμες: Fenistil, Fusicort, Fusidin, Soducream, Mometasone, Daktarin, Bepanthol

Spray: Aerolin, Hexalen (πολλά)

Μάτια: Tobrex, Tobrabex, Φυσιολογικός ορός

Γαστρεντερικό: Omeprazol, Losec, Zantac, Primperan, imodium

Αλλα είδη φαρμακείου: αντισηπτικό χεριών, Betadin, οινόπνευμα, γάζες, επίδεσμοι, πιεσόμετρο (ένα φτάνει), οξυζενέ, αυτοκόλλητες γάζες, hansaplast, φυσιολογικός ορός μεγάλος, θερμόμετρο, γάντια μιας χρήσης.

Διάφορα είδη

Κουβέρτες, Sleeping bag, Υποστρώματα, Στρώματα ράντζων, Βραστήρες, Αδιάβροχα, Καινούρια εσώρουχα (γυναικεία & παιδικά), Παπούτσια και γαλότσες για παιδιά και ενήλικες σε όλα τα νούμερα, Κάλτσες. Παρακαλούμε όχι άλλα είδη ρουχισμού, όχι νωπά τρόφιμα και τρόφιμα που περιέχουν χοιρινό.

Μέρες & ώρες λειτουργίας:

Σπίτι του Δασκάλου, Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου

Δευτέρα 12/10/15, 10:00πμ-1:00μμ και 5:00-9:00μμ

Τρίτη 13/10/15, 10:00πμ-1:00μμ και 5:00-9:00μμ

Τετάρτη 14/10/15, 10:00πμ-1:00μμ και 5:00-9:00μμ


Απολογισμός συλλογής βοήθειας για τους πρόσφυγες

Το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για συγκέντρωση υλικού προοριζόμενου για βοήθεια στους πρόσφυγες που συρρέουν στην Ελλάδα και ακολούθως κατευθύνονται προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Η συλλογή των πραγμάτων έγινε μεταξύ 12-14 Οκτωβρίου στο Σπίτι του Δασκάλου στο Αργοστόλι. Η συμμετοχή του κόσμου, ιδιωτών και φορέων ήταν πολύ ικανοποιητική. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 56 κούτες με τρόφιμα, φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής φροντίδας, υποδήματα, ορισμένα είδη ένδυσης (αδιάβροχα, εσώρουχα, κάλτσες), κλινοσκεπάσματα, και υλικό δημιουργικής απασχόλησης παιδιών τα οποία αποθηκεύτηκαν ανά είδος. Ενημερώνουμε ότι άλλα είδη ένδυσης που βρέθηκαν κατά την διαλογή στο υλικό που προσκομίστηκε, κρατήθηκαν και θα διατεθούν στην Κεφαλονιά όπου υπάρχει ανάγκη, καθώς μας δηλώθηκε ρητά ότι υπάρχει υπερπληθώρα ρουχισμού και πρόβλημα αποθήκευσης του πλεονάσματος.

Η μεταφορά έγινε στις 17 Οκτωβρίου και η παράδοση στην Αυτοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες/Μετανάστες (Δερβενίων 56, Αθήνα) έγινε στις 19 Οκτωβρίου. Από εκεί θα διανεμηθούν άμεσα σε πρόσφυγες στην Αθήνα που έχουν ανάγκη, και μέρος τους μπορεί να προωθηθεί στην Λέσβο.

Την πρωτοβουλία μας πλαισίωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και Ιθάκης που διέθεσε τον χώρο συλλογής, καθώς και η μεταφορική εταιρία Λυκούδης που πραγματοποίησε την μεταφορά δωρεάν.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάληψη παρόμοιων πρωτοβουλιών και από άλλους φορείς του νησιού μας (ΕΛΜΕ-ΚΙ, Λύκεια, κ.ά.), καθώς οι ανάγκες είναι κυλιόμενες. Επισημαίνουμε ότι μπορεί εδώ στην δυτική Ελλάδα να μην είμαστε αυτόπτες μάρτυρες ενός δράματος που δεν έχει τελειωμό, ωστόσο δεν παύουμε να αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα του προβλήματος και να ανταποκρινόμαστε σε αυτό με όσες δυνατότητες διαθέτουμε.

Κεφαλονιά, 25 Οκτωβρίου 2015


http://www.kefalonitikanea.gr/2015/10/video_15.html

 

Πρόσθετες πληροφορίες