Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Κεφαλονιά - 21/6/14

Το Saristra Festival, το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο και το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά στην Κεφαλονιά την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου από το 1982 στη Γαλλία και από το 1985 στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η αρχική ιδέα που γρήγορα αγκαλιάστηκε από καλλιτέχνες και κοινό, ήταν να βγουν «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους». Ο σκοπός είναι δηλαδή η προώθηση της ζωντανής μουσικής, η υποστήριξη νέων δημιουργών και η προβολή τόσο ανερχόμενων όσο και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση σε αυτές είναι πάντα ελεύθερη. Ταυτόχρονα, οι πόλεις που συμμετέχουν ζωντανεύουν, αποκτούν παλμό και μαγική ατμόσφαιρα, και μετατρέπονται σε διαρκώς μεταβαλλόμενα μελωδικά ηχοτοπία.

Η γιορτή έγινε Σάββατο 21 Ιούνη με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι, που τις στήριξαν αφιλοκερδώς ντόπιοι μουσικοί και τα μουσικά σχήματα του ΤΕΙ. Το πρόγραμμα στις δύο πόλεις:

Αργοστόλι

Όλες οι εκδηλώσεις έγιναν κατά μήκος του Λιθοστρώτου.

Η Φιλαρμονική Κεφαλονιάς άνοιξε το πρόγραμμα παίζοντας κατά μήκος του Λιθοστρώτου από τις 8:00μμ και μετά ακολούθησαν οι εξής:

Άγιος Σπυρίδωνας

Un-Shaped (Rock and more)

Διονύσης Καλαφάτης (Rock)

Συνθετικοί (Synth Punk)

Καθολική εκκλησία

Φλαουτοπία (σύνολο από φλάουτα)

Baiser Noir (Jazz, Funk, Swing, Latin)

Πλατεία Καμπάνας

Sonus Replica (Rock, έντεχνο)

Bad Reputation (Rock and more)

Route 66 (Rock 'n' Roll, Blues, Country)

Η γιορτή έκλεισε με Dj sets που κράτησαν το κέφι ψηλά στην Πλατεία Καμπάνας ως αργά.

Ληξούρι

Οι εκδηλώσεις έγιναν πρωινές και βραδυνές ώρες στον πεζόδρομο, στο θέατρο, στην παραλία και στην κεντρική πλατεία.

Έπαιξαν τα Μουσικά σχήματα του Τμήματος ΤεχνολογίαςΉχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων.

 

Ένας μικρός απολογισμός: Κι ήταν οι μέρες μας γιορτή...

Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε στην Κεφαλονιά η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ήταν μια μέρα μαγική: το Αργοστόλι και το Ληξούρι ζωντάνεψαν από νότες που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής. Οι δρόμοι και οι πλατείες γέμισαν με κόσμο, τα πρόσωπα ήταν παντού χαμογελαστά και η ατμόσφαιρα ήταν ακριβώς έτσι όπως επιδιώκαμε να είναι: γιορτινή!

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες με μακρά πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα της Κεφαλονιάς αλλά και εκτός αυτής, νεότεροι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μουσικής ως επαγγελματίες, ως ερασιτέχνες ή ως σπουδαστές, αλλά και έφηβα παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και μας ταξίδεψαν στα μονοπάτια των ήχων, όχι μόνο παίζοντας αφιλοκερδώς αλλά και συνδράμοντας σε μεγάλο βαθμό τις τεχνικές ανάγκες της διοργάνωσης (τεχνογνωσία, εξοπλισμός, μεταφορές, κ.ά). Αυτοί είναι οι πρώτοι που νιώθουμε ότι θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς καθώς χωρίς την αμέριστη βοήθεια τους τίποτα δεν θα ήταν εφικτό!

Εκτός όμως από τους μουσικούς, είχαμε τη συνδρομή πολλών άλλων ανθρώπων και φορέων που αγκάλιασαν με θετική διάθεση την πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εξής:

  1. Τον Δήμο Κεφαλονιάς για την παραχώρηση των χώρων.

  2. Την εταιρία Παναγιωτόπουλος Τυπογραφία για την δωρεάν εκτύπωση των αφισών.

  3. Τους χορηγούς επικοινωνίας για την άρτια προβολή της Γιορτής.

  4. Τα καταστήματα Antico, Τσάκαλος Μπουκίτσες, Libretto και Famous, για την παροχή ρεύματος, τα κεράσματα των μουσικών και την αισθητική παρέμβαση στην Καθολική εκκλησία.

  5. Την Κατερίνη Μπαλτσαβιά και την Κώνυ Μπακουλάκη για την φωτογράφιση, την Άννα Βότση για την βιντεοσκόπηση και τον Κυριάκο Αντωνάτο για το μοντάζ, καθώς και όλους όσους μας έστειλαν δικές τους φωτογραφίες και βίντεο.

  6. Τις DJ's Groovie Habits & τον DJ Θάνο που κάλυψαν το τέλος της εκδήλωσης στην Καμπάνα.

  7. Τους περιοίκους για την υπομονή τους με την πολύωρη ένταση της μουσικής.

Φυσικά, ευχαριστούμε θερμά και όλους όσους ήρθαν και συμμετείχαν στη Γιορτή, τα παιδιά που γέλασαν και χόρεψαν και μας μέθυσαν με τη γλύκα τους, τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί τυχαία αλλά συντονίστηκαν με τους μουσικούς, τους εμψύχωσαν και αντάλλαξαν μαζί τους μηνύματα που δε χωράνε σε λόγια, όλους όσους σήκωσαν τα μάτια στον καλοκαιρινό ουρανό και ένιωσαν ότι αγγίζουν μια στιγμή ευτυχίας.

Ως πρώτη χρονιά της διοργάνωσης σίγουρα δεν έλειψαν κάποια λάθη και παραλείψεις, τα οποία φυσικά δεν έγιναν σκόπιμα. Οι απόψεις και τα σχόλιά όλων όσων βρέθηκαν εκεί είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα, προκειμένου να διορθώσουμε τα όποια μικροπροβλήματα μπορεί να προέκυψαν, αλλά και να πάρουμε φρέσκες ιδέες για το μέλλον.

Επειδή η μουσική πάνω απ' όλα μας ενώνει, ελπίζουμε ότι η φετινή Γιορτή λειτούργησε σαν μια ευκαιρία για γνωριμία τόσο του κοινού με τους μουσικούς όσο και των ίδιων των μουσικών μεταξύ τους, αλλά κι ως αφετηρία για μελλοντικές συνεργασίες και κοινές δράσεις. Είμαστε σίγουροι ότι του χρόνου θα είμαστε περισσότεροι και θα καλύψουμε περισσότερα μέρη της Κεφαλονιάς σε μια κοινή και συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη της καλής μουσικής ως πηγής πολιτισμού αλλά και αναψυχής.

Άλλωστε η Γιορτή της Μουσικής δεν τελειώνει εδώ – είναι ένα αέναο ταξίδι στα φτερά της φαντασίας κι εμείς οι τυχεροί επιβάτες!

Ραντεβού τον Ιούνη του 2014

Πάντα ν' ανταμώνουμε!

 

Saristra Festival

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο

Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ

Βίντεο από τη Γιορτή στο Αργοστόλι: πατήστε εδώ

Πρόσθετες πληροφορίες