Καμπάν(ι)α του Λαού: Αυτο-οργανωμένο Φεστιβάλ Πλατείας Καμπάνας 2-6/6/13

Το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο συμμετέχει στο Αυτο-οργανωμένο Φεστιβάλ Πλατείας Καμπάνας που διοργανώνει η Πρωτοβουλία για τη Στήριξη της Καμπάνας, το οποίο στοχεύει στην αποτροπή του κλεισίματος του Καφενείου της Καμπάνας, μιας κοινωνικής δομής που δίνει εργασία σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα τα τελευταία 13 χρόνια.

 ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΗ 2013

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα

(Θέατρο Κέφαλος, 6:30μμ).

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ - Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ!

 

 

Το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο εναντιώνεται απόλυτα στο κλείσιμο του Καφενείου, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό να επιστρέψουν στα σπίτια τους, χωρίς καμιά ελπίδα απασχόλησης και κοινωνικοποίησης. Ωστόσο, ταυτόχρονα αποστρέφεται το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του Καφενείου, που έχει οδηγήσει στο να παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 1,5 χρόνο οι εργαζόμενοι, προσφέροντας τους έτσι όχι αξιοπρεπή και νοηματοδοτημένη εργασία αλλά ένα τραγικό κι αχαρακτήριστο «μάθημα» για τον πρόχειρο κι αναξιοπρεπή τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Πολιτεία τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ένα «μάθημα» απανθρωπιάς και κατάφωρης αδιαφορίας.

 

 

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Φεστιβάλ, την Κυριακή 2 Ιούνη 2013 προβάλλαμε στον εξωτερικό χώρο του Καφενείου της Καμπάνας την ταινία Οδηγός Αισιοδοξίας (Silver Linings Playbook, 2012), η οποία με έναν πρωτότυπο, ευχάριστο και θετικό τρόπο αναφέρεται στο ζήτημα της κοινωνικής επανένταξης ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα. Το Καφενείο μετατράπηκε σε θερινό σινεμά και όλοι απολαύσαμε την ταινία και την παρέα με αναψυκτικά, καφέδες και ποτά αλλά και τραγανιστό ποπ-κορν!

 

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις της Τρίτης 4 Ιούνη, παρά το ότι το Καφενείο της Καμπάνας ήταν πλέον κλειστό, μετά την παραίτηση της προέδρου του ΔΣ του ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ και το αδιέξοδο στο οποίο περιέρχεται η θεσμική κατάσταση του Συνεταιρισμού. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στην Καμπάνα, έχοντας όλοι στα χείλη το ερώτημα "τι θα γίνει τώρα;" Το σκακιστικό απόγευμα κύλησε πολύ ευχάριστα, με μικρούς και μεγάλους να επιδίδονται σε "ανελέητες" μάχες σε ασπρόμαυρο φόντο! Το βράδυ, οι μουσικοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα με κέφι και αισιοδοξία. Τα καταπληκτικά μεζεδάκια που έφεραν αρκετοί δεν ήταν αρκετά για το πλήθος των συγκεντρωμένων, αλλά αυτό ήταν η μικρότερη έγνοια τους!

 

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 5ης Ιούνη ήταν αφιερωμένο στο περιβάλλον, καθώς η ημέρα αυτή είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το Τραβέρσο συμμετείχε με Βιωματικό Εργαστήρι Ανακύκλωσης, στο οποίο η περιβαλλοντολόγος Αλεξάνδρα Στελλάτου έδειξε σε μικρούς και μεγάλους πώς να φτιάχνουν χαρτί από παλιό χρησιμοποιημένο χαρτί και άλλα χρήσιμα μικροαντικείμενα από συσκευασίες προϊόντων!

 

Την Πέμπτη 6 Ιούνη που ήταν η τελευταία μέρα του φεστιβάλ, το Τραβέρσο δεν είχε αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δράση, ωστόσο στήριξε το πρόγραμμα με κάθε τρόπο, καθώς αυτό επικεντρώθηκε το απόγευμα στα παιδιά και το βράδυ περιλάμβανε συναυλία από πολλούς εξαιρετικούς μουσικούς της Κεφαλονιάς! Μικροί και μεγάλοι ήταν όλοι εκεί συμβάλλοντας ο καθένας με το δικό του τρόπο και δείχνοντας έτσι έμπρακτα τη στήριξή τους στο Καφενείο της Καμπάνας!

 

Για συνεχή ενημέρωση: www.facebook.com/groups/122250884647823

Αν επιθυμείτε να συνεισφέρετε με οποιονδήποτε τρόπο, επικοινωνήστε με την Πρωτοβουλία για τη Στήριξη της Καμπάνας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στο μεταξύ, ας θυμηθούμε ένα τραγούδι που γράφτηκε πριν από 30 χρόνια, αλλά είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ: Τραγούδι για καφενεία

Πρόσθετες πληροφορίες