Ευ διαγκωνίζεσθαι...

Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου του 2014, ξεκίνησε η διοργάνωση του "Ευ Αγωνίζεσθαι" στο στάδιο Αργοστολίου προς τιμή της αθλήτριας Άννας Πολλάτου που σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα. Το Ευ Αγωνίζεσθαι ή Fair Play, όπως αποδίδεται διεθνώς, ως θεσμός αλλά και ως κίνηση οικουμενικής εμβέλειας που διέπεται από σύστημα αξιών, αποτελεί βασικό, θεμελιώδες στοιχείο κάθε πραγματικής αθλητικής συνάντησης, κάθε πραγματικής αθλητικής συμπεριφοράς. Δείχνει τους δρόμους οι οποίοι μέσα από τους συμβολισμούς του αθλητισμού, επηρεάζουν και την ίδια την κοινωνία. 

"Ευ Αγωνίζεσθαι" σημαίνει:

• Συμμετοχή ανεξάρτητη από το αποτέλεσμα του αγώνα. Σημασία στον αγώνα και όχι στο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει τη στάση μου απέναντι στον αθλητισμό

• Παίζω σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού

• Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω παράνομα μέσα για να φτάσω στη νίκη

• Συνεργάζομαι με τους συμπαίκτες μου

• Σέβομαι τον αντίπαλο

Με δεδομένο ότι η καλλιέργεια των αξιών στους ανθρώπους ξεκινά από την παιδική και εφηβική τους ηλικία και με βάση αποτελέσματα ερευνών ανά τον κόσμο και τη χώρα μας, εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα-σχέδιο δράσης για την ανάδειξη της αθλητικής εντιμότητας και του fair play στο σχολικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν αποδόθηκε το Ευ Αγωνίζεσθαι στην Κεφαλονιά. Βέβαια πόσο fair play είναι δυνατόν να εμπνευστούν τα παιδιά, όταν στην πράξη διδάσκονται τον αδυσώπητο ανταγωνισμό, όταν κάποιοι ολυμπιονίκες φαρμακώνονται για χάρη του πρωταθλητισμού και των οικονομικών αμοιβών, όταν οι πρόεδροι των ομάδων καταγγέλονται συνεχώς για εγκληματικές πράξεις, και όταν η διοργάνωση σφύζει προχειρότητας κι επικινδυνότητας και κραυγάζει την έλλειψη νοήματος, καλό θα είναι να το ξανασκεφτούμε πριν χαραμίσουμε τη μέρα μας και δώσουμε τη δυνατότητα να προβάρουν το αγγελικό τους πρόσωπο αυτοί που δεν έχουν καμμιά σχέση με αγγέλους...

Ξεχνώντας όμως προς στιγμήν τις πολιτικές αντιρρήσεις που μπορεί να έχουν κάποιοι και εστιάζοντας στην πρακτική αξία που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μια τέτοια σύναξη τότε ο απολογισμός είναι… υπεράνω κάθε προσδοκίας, τουτέστιν:

• Δύο χιλιάδες παιδιά (με μέτριους υπολογισμούς) να κάθονται σε κερκίδες.Να παραμένουν άγνωστα τα όρια πανικού των παιδιών μετά τους σεισμούς, ωστόσο να θεωρείται σωστό να γίνει ένα stress-test, άλλωστε υπήρχε και ένας γιατρός στο γήπεδο.

• Η χωρητικότητα να είναι μικρότερη από τον αριθμό των παιδιών με αποτέλεσμα το στρίμωγμα να είναι απίστευτο και τα παιδιά να ακροβατούν στην έλλειψη προστατευτικού κιγκλιδώματος.

• Το στρίμωγμα στους διαδρόμους και η απουσία οργάνωσης να καθιστούν το γνωστό σενάριο ποδοπατήματος - ασφυξίας στα γήπεδα, πιθανό.

• Σε κάθε επίδειξη αγωνίσματος να αδημονούν 200 παιδιά για 30 δευτερόλεπτα συμμετοχής σπρώχνοντας το ένα το άλλο για να μη χάσουν την ευκαιρία.

Οι κύριοι της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Λυκούδης –Αντιδήμαρχος-, Παρίσης –Δήμαρχος-, γνωστοί σε όλους μας αλλά και ο ευγενικός χορηγός Μαρινάκης -πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός- με ένα απίστευτο παλμαρέ αγαθοεργιών και με αιχμή του δόρατος της πολιτικής τους το Ευ Αγωνίζεσθαι, αποτέλεσαν το λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τους μαθητές μας γυαλίζοντας καλά τη βιτρίνα της δημόσιας εικόνας τους. Απέναντι λοιπόν σε αυτή την άψογα οργανωμένη εκδήλωση για την αθλητική παιδεία, εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ που είχαμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε αυτήν και να δούμε τους δρόμους μέσα από τους οποίους οι συμβολισμοί του αθλητισμού θα επηρεάσουν εμάς, τις πρακτικές μας και τη στάση μας μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ευ αγωνιάτε λοιπόν…

Πρόσθετες πληροφορίες