Λίγα λόγια για την Πλατεία Καμπάνας

Κείμενο που διαβάστηκε στην Πλατεία Καμπάνας κατά την Αντιφασιστική Παρέμβαση την 1η Αυγούστου 2014.

Η πλατεία που βρισκόμαστε ήταν η κεντρική πλατεία του Αργοστολίου για πολλά χρόνια. Εδώ συνέβησαν γεγονότα που την έκαναν σύμβολο της αντίστασης των Κεφαλονιτών ενάντια στους κατά καιρούς κατακτητές.

Τον Ιούλιο του 1797 κάηκε σ' αυτήν την πλατεία το Libro d' oro και φυτεύτηκε το δέντρο της Ελευθερίας. Ο λαός, εμπνευσμένος από τη Γαλλική Επανάσταση, ανάρτησε γύρω από το δέντρο επιγραφές που αναφερόντουσαν στο μίσος προς τα προνόμια, και στην πίστη στη Δημοκρατία, στην Ενότητα και στην Αδελφοσύνη.

Το 1833, η νεολαία της πόλης που εξελίχτηκε στους περίφημους Ριζοσπάστες έδωσε αγώνα σ' αυτήν την πλατεία για την ματαίωση των νοθευμένων εκλογών που είχαν στήσει οι Άγγλοι κατακτητές. Λόγω των δημόσιων μαστιγώσεων που γίνονταν εδώ, η πλατεία λεγόταν τότε πλατεία των μαστιγώσεων. Τα πλήθη εξουδετέρωσαν την αστυνομική δύναμη, κατέστρεψαν το κούτσουρο που δένονταν οι μαστιγούμενοι ανυπότακτοι αντιστασιακοί, και συνέχισαν τον αγώνα με τελικό αποτέλεσμα την οριστική ματαίωση των εκλογών.

Μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια: εκτός από τις δημόσιες μαστιγώσεις, στα υπόγεια του κτιρίου των Δικαστηρίων, φυλακίζονταν και βασανίζονταν μέχρι θανάτου αγωνιστές, των οποίων οι σκελετοί βρέθηκαν εκεί μετά την κατάρρευση του κτιρίου από τους σεισμούς του 1953.

Αλλά και στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, η πλατεία της Καμπάνας ήταν κέντρο αντιστασιακών δραστηριοτήτων. Στα γερμανικά μπλόκα που έγιναν εδώ το 1944, πιάστηκαν, φυλακίστηκαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης περίπου 85 αντιστασιακοί.

Όμως η ιστορία της πλατείας συνεχίζει να γράφεται ως τις μέρες μας. Το 2000 ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ το Καφενείο της Καμπάνας, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Συνεταιρισµού ΡΟΤΑ προσφέροντας εργασία σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ψυχικά πάσχοντες. Μετά από 13 χρόνια λειτουργίας, το Καφενείο έβαλε λουκέτο τον Μάη του 2013 λόγω ανεξόφλητων υπέρογκων χρεών του Δήμου που είναι η εποπτεύουσα αρχή. Παρά το ότι υπήρχαν σφοδρές και εκτεταμένες κοινωνικές αντιστάσεις (αυτο-οργανωμένο φεστιβάλ με μαζική συμμετοχή που είχε διάρκεια σχεδόν ενός μήνα και κορυφώθηκε μεταξύ 2-6 Ιούνη 2013, συλλογή εκατοντάδων υπογραφών, αλλεπάλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο) το καφενείο δεν ξανάνοιξε. Οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί, ακόμα και απλήρωτοι επί μήνες, τώρα πια είναι πάλι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Ήταν η μακροβιότερη τέτοια δομή στην Ελλάδα που την πήρε κι αυτή τη ποτάμι της διάλυσης κάθε έννοιας κοινωνικής πολιτικής.

Όπου κλείνει μια κοινωνική δομή ανοίγει ένας Καιάδας, κι αυτό στην πλατεία Καμπάνας δεν είναι σχήμα λόγου, καθώς αυτό που μπορούμε να δούμε απόψε εδώ είναι τα γραφεία μιας εγκληματικής οργάνωσης που μάλιστα έχει το θράσος να αναρτά πανό για την αποφυλάκιση των πρωτοπαλίκαρών της.

Διεκδικούμε την Πλατεία, είμαστε και θα είμαστε εδώ και θα την πάρουμε πίσω για να την αποδώσουμε και πάλι σε αυτούς που πρέπει με τον τρόπο που τους αξίζει.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για όλες τις επιταγμένες πλατείες, για όλους τους χώρους και τους ανθρώπους που πρέπει να ανασάνουν και πάλι ελεύθεροι...

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο

1 Αυγούστου 2014

Πρόσθετες πληροφορίες